Welcome to the Netflix Partner Help Center. Have a question or need help with an issue? Send us a ticket and we'll help you to a resolution.

MI AZ A KIEGÉSZÍTŐ FELIRAT (FORCED NARRATIVE)?

FN-EK LÉTREHOZÁSA A SZERKESZTŐPROGRAMBAN 

MUNKAFOLYAMAT A SZINKRONÍRÓ SABLONHOZ

FN-EK JAVÍTÁSA A NETFLIX SZERKESZTŐPROGRAMJÁBAN

FN SANDBOX HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK

 

ÁTTEKINTÉS

Jelen dokumentum útmutatása alapján kiegészítő feliratokat készíthetünk a Netflix szerkesztőprogramjában, a következő két munkafolyamat esetében:

* Megjegyzés: minden felhasználónak javítania kell az FN QC hibákat a Netflix szerkesztőprogramjában. 

 

MI AZ A KIEGÉSZÍTŐ FELIRAT (FORCED NARRATIVE)?

A kiegészítő felirat (FN) egy feliratként megjelenő átfedő szöveg. Egy olyan történetrészletet tisztáz, amely a szinkronban nem hangzik el, azonban szükség van rá ahhoz, hogy követni tudjuk a történetet a célnyelven.

A kiegészítő feliratokat azért hívják „Forced Narrative”-nak, mert akkor is megjelennek a képernyőn, amikor a feliratok ki vannak kapcsolva. Nem jeleníthetők meg önmagukban, kizárólagos céljuk a szinkron kiegészítése. A szinkronnal együtt biztosítják, hogy a közönség követni tudja a történetet a választott nyelven.

2023-05-15_12-29-33.png

 

FN-EK LÉTREHOZÁSA A SZERKESZTŐPROGRAMBAN 

Ez a munkafolyamat azokra a felhasználókra vonatkozik, akik kizárólag a Netflix szerkesztőprogramjával végzik a szövegírási feladataikat. A következő szakasz részletesen bemutatja, hogyan készíthetünk kiegészítő feliratokat a szerkesztőprogram segítségével.

 

1. Válasszuk ki a szövegírási feladatot az Originator irányítópultján: https://originator.backlot.netflix.com/assigned.

2023-05-15_12-26-25.png

 

2. Megnyílik a feladat a szerkesztőprogramban. A szerkesztés megkezdéséhez kattintsunk a START lehetőségre.

2023-05-15_12-41-08.png

 

3. Ha olyan szöveg, idegen nyelvű párbeszéd, dalszöveg vagy archív felvétel jelenik meg a képernyőn, amely nem szinkronizált, de a történet szempontjából releváns, a tábla megadásához kattintsunk a jobb felső sarokban található +Add New (Új hozzáadása) gombra.

Screen_Recording_2023-05-15_at_2.23.40_PM__1_.gif

 

4. Kattintsunk az FN ikonra, hogy megjelenjenek a kiegészítő feliratokra vonatkozó funkciók. 

2023-05-15_14-29-13.png

 

5. A Forced Narrative (Kiegészítő felirat) gombra kattintva kapcsoljuk be az FN táblát. Bekapcsolt állapotban a tábla úgy jelenik meg a képernyőn, ahogyan a nézők látják majd a szolgáltatáshoz tartozó felületeken.

Screen_Recording_2023-05-15_at_2.33.09_PM__1_.gif

 

6. A felső pozícióra kattintva áthelyezhetjük a kiegészítő feliratot a képernyő tetejére, nehogy eltakarjon valamilyen fontos információt a jelenetben.

Screen_Recording_2023-05-15_at_2.36.19_PM__1_.gif

 

7. Miután végeztünk a szerkesztéssel és az FN-ek megjelölésével, kattintsunk a COMPLETE (Befejezés) gombra.

2023-05-15_14-41-48.png

 

MUNKAFOLYAMAT A SZINKRONÍRÓ SABLONHOZ

A Netflix szerkesztőprogramja a leghatékonyabb eszköz a fordítási feladatok elvégzéséhez és az esetleges kiegészítő feliratok megjelöléséhez. Azonban ha a fordítás a Netflix szerkesztőprogramján kívül történik, a fordítási táblák adatait fel kell vinni a szinkroníró sablonba.

A kiegészítő feliratok munkafolyamata esetén két oszlopnak kell megjelennie a szinkroníró sablonban:

  • FN Treatment (FN-ek kezelése): Írjuk be az oszlopba az „FN” értéket – ezzel megjelöljük a táblát kiegészítő feliratként.
  • FN Position (FN-ek elhelyezése): Ha az FN tábla a képernyő alján jelenik meg, akkor hagyjuk üresen ezt az oszlopot. Ha az FN táblát át szeretnénk helyezni a képernyő tetejére, akkor írjuk be a „TOP” (FENT) szót.

QdWuiS84EmI3mBo7.png

 

FN-EK JAVÍTÁSA A NETFLIX SZERKESZTŐPROGRAMJÁBAN

Miután elkészült a felvett szövegkönyv, a rendszer automatikusan kinyeri (kigyűjti) az FN-ként megjelölt táblákat, és minőség-ellenőrzési (Quality Control, QC) elemzésnek veti alá őket. A QC során jelzett FN-hibákat ki kell javítani a Netflix szerkesztőprogramjában.

Ha megnyitjuk a feladatot, megjelennek a minőség-ellenőrzésen átesett kiegészítő feliratok és az adott nyelvi dialógus (a saját szkripted).

2023-05-15_15-04-28.png

Minden QC-hiba esetén megjelenik a hiba súlyossága, a hibaüzenet és az érintett tábla időkódja. A kiegészítő feliratok QC-hibáival kapcsolatban a Postmix QC cikk kiegészítő feliratokról szóló szakasza nyújt felvilágosítást.

* A FEL és a LE nyílbillentyűkkel gyorsan megkereshetjük a megjelölt QC-hibákat. 

A cikk FN-ek létrehozása a szerkesztőprogramban szakaszában megtekinthetjük, hogyan lehet kijavítani a szkriptet az FN funkcióval.

 

FN SANDBOX HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK

A Sandbox tesztkörnyezetek lehetővé teszik, hogy biztonságos térben kísérletezzünk a Netflix szkriptszerkesztő programjával. Kétféle tesztkörnyezet van: 

  • Sandbox: azon partnerek számára, akik a Netflix szkriptszerkesztő programjával készítenek szinkronszövegkönyveket – ebben a tesztkörnyezetben szinkronszövegkönyvek létrehozását gyakorolhatjuk.
    1. Nyissuk meg a következő oldalt: https://authoring.netflixstudios.com/vendor-test
    2. A Title Name (Cím) szakaszban keressük meg az Űrhadosztály 1. évad 1. epizód pt-BR elemet (vagy bármelyik műsort, amelyikhez van szinkronszövegkönyv).
    3. Kattintsunk a címre.
    4. Adjuk meg az e-mail-címünket vagy annak a felhasználónak az e-mail-címét, akinek tesztkörnyezetet szeretnénk létrehozni.
    5. Kattintsunk a CREATE (Létrehozás) lehetőségre. Ekkor létrejön egy egyedi Sandbox-hivatkozás, amelyet csak az a felhasználó érhet el, akinek az e-mail-címét megadtuk a Sandbox létrehozása során.
    6. Kattintsunk a kapott hivatkozásra.
    7. Megnyílik a projekt a Netflix szerkesztőprogramjában, az Editor (Szerkesztő) oldalon. Ha duplán rákattintunk egy táblára, végigmehetünk a kiegészítő feliratok létrehozásának és megjelölésének lépésein.
  • Sandbox: MINDEN partner számára, hogy kijavíthassák a minőség-ellenőrzési (QC) hibákat a Netflix szkriptszerkesztő programjában – ebben a tesztkörnyezetben az FN QC-hibák javítását gyakorolhatjuk.
    1. Nyissuk meg a következő oldalt: https://authoring.netflixstudios.com/vendor-test
    2. A Title Name (Cím) szakaszban keressük meg a következő elemet: América vs. América (FKA Club América): 1. évad: „La telenovela perfecta (101)”.
    3. Kattintsunk a címre.
    4. Adjuk meg az e-mail-címünket vagy annak a felhasználónak az e-mail-címét, akinek tesztkörnyezetet szeretnénk létrehozni.
    5. Kattintsunk a CREATE (Létrehozás) lehetőségre. Ekkor létrejön egy egyedi Sandbox-hivatkozás, amelyet csak az a felhasználó érhet el, akinek az e-mail-címét megadtuk a Sandbox létrehozása során.
    6. Kattintsunk a kapott hivatkozásra.
    7. Megnyílik a projekt a Netflix szkriptszerkesztő programjában, a QC-hibákat tartalmazó oldalon. Két oszlop jelenik meg: a középen lévő (csak olvasható) oszlopban a QC-hibák láthatók, és a jobb oldali oszlopban javíthatjuk ki a QC-hibákat.
Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful